NOU: se poate plati si cu Google Pay si Apple Pay!

Cum aleg corect marimea de tipar?

Masurarea corpului

Rezistati tentatiei de consulta graficul dimensiunilor imprimate pe eticheta tiparului sau cele de la sfarsitul catalogului, selectandu-va dimensiunea fara sa va masurati. Chiar daca va cunosteti dimensiunile personale, este momentul sa incepeti cu o noua etapa in ceea ce priveste dimensiunile corpului.

Motivul? Chiar si fara fluctuatii de greutate, forma corpului se poate schimba, modificandu-se astfel si cifrele indicate de centimetrul de croitorie. Pentru inceput, aveti nevoie de mici ajutoare: un centimetru, o bucata de elastic ingust, o oglinda in marime naturala si o prietena care sa va asiste. Daca va puteti usor masura talia de jur-imprejur si dimensiunile soldurilor, cand vine vorba de lungimea posterioara a taliei si dimensiunea lungimii bratului, nici un constorsionist nu ar putea sa le ia cu exactitate! Si procesul de ridicare a bratelor pentru a tine centimetrul fixat poate crea erori in luarea dimensiunii bustului si pieptului. Cereti ajutor de la o prietena pentru masurarea corecta a acestor dimensiuni.

Purtati lenjerie de corp confortabila sau un tricou. Asigurati-va ca sutienul pe care il purtati este fixat bine si bretelele sunt ajustate corespunzator. Infasurati elasticul in jurul taliei si indoiti-l dintr-o parte in alta pana cand se aseaza pe linia taliei dumneavoastra.
Stati confortabil, cu privirea drept inainte si bratele relaxate pe langa dumneavoastra. Veti lua zece dimensiuni simple. Primele patru dimensiuni sunt esentiale in determinarea marimii corecte a tiparului. Celelalte sase dimensiuni va vor ajuta sa vedeti daca sunt necesare ajustari suplimentare si, la nevoie, va permit sa le faceti repede si usor. Odata luate aceste dimensiuni, treceti-le in graficul dimensiunilor dumneavoastra personale.

 

PONT: Revizuiti-va dimensiunile cel putin o data pe an. Modificari ale greutatii si formei pot aparea fara macar sa le observati! Cum aproape nimeni nu se incadreaza in tiparul perfect si pentru ca de obicei este usor sa va creasca sau sa scada circumferinta corpului in zona taliei sau soldului, folositi dimensiunile superioare pentru a determina dimensiunea tipar.

- 1"(2.5 cm) sau mai putin = cupa A ?- de la 1 1/4" la 2"(3.2 cm la 5 cm) = cupa B ?- de la 2 1/4" la 3"(5.7 cm la 7.5 cm) = cupa C ?- de la 3 1/4" la 4"(8.2 cm la 10 cm) = cupa D ?- 4 1/4"(10.7 cm) sau mai mult = mai mare decat cupa D

Acum consultati graficul dimensiunilor standard pentru a va determina dimensiunea de tipar. Daca aveti cupa A sau B, selectati-va dimensiunea de tipar conform dimensiunii bustului. Daca aveti cupa C sau mai mare, selectati-va dimensiunea de tipar conform dimensiunii pieptului. Acestea asigura o forma frumoasa in zonele greu de ajustat - umeri, linia gatului, piept si partea superioara a spatelui. Daca este nevoie, puteti modifica zona bustului pentru a adapta o dimensiune mai mare a cupei. Daca dimensiunile bustului sau pieptului sunt intre doua dimensiuni de tipar, structura dumneavoastra osoasa este un factor determinant. Alegeti dimensiunea cea mai mica daca aveti structura osoasa mica; alegeti dimensiunea mai mare daca aveti structura osoasa masiva.

PONT: Daca gruparea multi-dimensiuni pentru tiparul dumneavoastra include dimensiunea de tipar de care aveti nevoie pentru talie si zona soldurilor, ajustarile tiparului pot fi pastrate la dimensiunea minima. Pur si simplu, alegeti linia de taiere in fiecare suprafata de ajustare. Uniti dimensiunile prin desenarea unor linii noi care vor imbina treptat liniile de taiere diferite.

Problema lungimii

- Ajustarile de lungime sunt usor de facut si, odata determinate, adaugandu-le tiparului dumneavoastra, procesul va deveni o rutina si va dura cateva minute. Dimensiunile pentru modelul Butterrick si Vogue sunt proiectate pentru o persoana care are inaltimea de 5'5" pana la 5'6" (1.6o m pana la 1.68 m). V-ati putea incadra in dimensiunea modelului cu o lungime a taliei posterioare mai mica sau mai mare. In acest caz, va trebui sa ajustati tiparul, de-a lungul liniei de Lungire/Scurtare care este imprimata pe tipar deasupra liniei taliei. Folositi graficul dimensiunilor personale pentru a determina daca si cat trebuie ajustat. Daca lungimea soldului este mai mica de 9"(23 cm) - dimensiune standard pentru modele - ati putea avea nevoie de o ajustare a lungimii la linia soldului. Folositi graficul dimensiunii personale pentru a compara lungimea soldului dumneavoastra cu lungimea din tipar a soldului. Daca tiparul dumneavoastra nu are o linie de Lungire/Scurtare imprimata deasupra simbolului liniei soldului, desenati una de-a lungul tiparului, la unghiuri potrivite spre directia liniei fibrei sau centrul liniei cutei. Pozitionati linia aproximativ 1" pana la 2"(de la 2.5 cm pana la 5 cm) deasupra simbolului liniei soldului.

Pentru persoanele scunde:

- Pliati tiparul de-a lungul liniei de ajustare, apoi faceti o cuta la jumatatea dimensiunii care trebuie scurtata. Redesenati liniile de cusatura si cele de taiere pentru a mentine forma originala a tiparului (A).

Pentru persoanele inalte:

- Decupati tiparul separat de-a lungul liniei de ajustare. Prindeti cu un ac cu gamalie sau lipiti o bucata de hartie pe marginea taiata a sectiunii tiparului. Masurati si marcati o distanta egala de la marginea taiata pana la dimensiunea necesara lungirii tiparului (B).

Configuratia persoanei scunde

- Tiparele modelelor scunde sunt proiectate pentru persoane cu inaltimea aproximativa de 5'2" pana la 5'4" (1.57 m pana la 1.63 m) si au o talie posterioara cu lungimea de 1" (2.5 cm) mai mica decat configuratia modelului din tipar. Distanta dintre linia taliei si sold este de 7"(18 cm). Prin realizarea unei comparatii rapide intre dimensiunile lungimii dumneavoastra si cele dintr-un grafic de dimensiuni standard veti sti daca va incadrati in tiparul modelului scund. Ca o regula, configuratia modelului scund are dimesiunile umar-cot si cot-incheietura mai mici.
Daca ati vrea pur si simplu sa scurtati talia posterioara pentru aceasta configuratie, proportiile lungimilor articolului vestimentar vor fi total gresite. Pentru a impiedica aceasta problema - si pentru a creste numarul de stiluri disponibile pentru modelele scunde - aproximativ 30% din dimensiunile tiparului modelului Butterick si Vogue sunt marcate "Misses/Misses Petite". Aceste tipare includ linii ale cutelor plasate strategic astfel incat haina sa poata fi modificata proportional.

Configuratia persoanei inalte

- Daca sunteti cu mult mai inalt decat standardul modelului si aveti o lungime a taliei posterioare cu cel putin 1"(2.5 cm) mai mare decat lungimea standard pentru dimensiunea tipar a modelului dumneavoastra, tiparele "Misses/Misses Petite" de asemenea va pot ajuta. Comparati toate dimensiunile lungimii dumneavoastra cu graficul dimensiunilor standard. Aceasta comparatie va indica ce lungime suplimentara aveti nevoie si cum este distribuita aceasta lungime pe corpul dumneavoastra.
Desenati-va linia de ajustare la jumatate intre si paralel cu linia cutei modelului scund pe materialul tiparului. Decupati si intindeti tiparul atat cat aveti nevoie (C).

La final, dupa ce ati determinat just dimensiunile de tipar si ati identificat corect ajustarile de lungime, va puteti concentra pe partea de creatie care este intr-adevar cea mai distractiva: alegerea modelului de tipar si a textilelor care va plac!

Si nu uitati sfatul maestrilor croitori: "masoara de trei ori, ca sa tai o singura data corect!"

Succes!

 

Ghid marimi

Dupa ce ati determinat corect dimensiunile corpului dumneavoastra, conform desenului si indicatiilor aferente, puteti trece la identificarea masurii de tipar care vi se potriveste, consultand cu atentie tabelele de marimi si ghidurile complete ale fiecarei marci de tipare de croitorie in parte, dupa cum urmeaza:

Tabelul de marimi si ghidul complet pentru comandarea tiparelor BURDA Style.
Tabelele de marimi si ghidurile complete pentru tiparele Simplicity si NEW LOOK.
Tabele marimi si ghidurile complete pentru comandarea tiparelor VOGUE Patterns, Butterick si McCall's.

Masurarea

office-1