NOU: se poate plati si cu Google Pay si Apple Pay!

Haine unicat sau haine de-a gata

Deschideti o revista de moda si vedeti un model de rochie care va seduce. NU dati fuga la magazin s-o cumparati pe loc, pe masura pe care o stiti ca aveti. Mai intai ginditi-va ca ati vazut rochia respectiva intr-o revista de moda, fotografiata pe un foto-model profesionist al carui corp respecta anumite standarde anatomice. Apoi, ganditi-va cand a fost ultima oara cand v-ati cantarit. Cantariti-va, masurativa cu centimetrul de croitorie (bust, talie, sold) si veti descoperi daca marimea de haine pe care stiati ca o aveti mai corespunde realitatii sau nu.

Daca nu aveti chef sa faceti toate astea, desigur, va puteti duce la magazin si puteti proba toate marimile modelului de rochie mult dorit, pana cand nimeriti aproximativ masura care vi se potriveste. Spunem aproximativ, pentru ca se poate ca acel model de rochie sa aiba la rindul sau particularitati care nu vi se potrivesc. Astfel, desi vi se potriveste ca masura, totusi rezultatul din oglinda nu va satisface - pur si simplu ceea ce vedeti nu se potriveste cu imaginea aceleiasi rochii purtate de model in revista de moda. Asta pentru ca, de exemplu, poate ca este un model de rochie pentru femeile cu pieptul mic si posteriorul bombat. Sau invers.

Atunci va dati seama ca cel mai bine era daca acea rochie ar fi fost croita EXACT pe formele corpului dumneavoastra. Un articol vestimentar executat pe comanda (la croitor sau acasa, dupa un tipar) se croieste si se coase EXACT pe dimensiunile unice ale corpului dumneavoastra si astfel, din acest punct de vedere, este un produs UNICAT. Desi multi oameni poarta, de exemplu, marimea (masura) generica 44 la un sacou, acesta nu va arata la fel pe oameni diferiti. Oamenii sint unici si corpul fiecaruia are particularitati unice.

Un articol vestimentar de-a gata este o confectie textila executata IN SERIE (deci nu unicat), intr-o fabrica de confectii si este croit dupa tipare categorisite pe marimi standard, pornindu-se de la niste date generale statistice ale anatomiei umane, pe sexe si varste. Astfel, desi prietena cea mai buna poarta la o rochie aceeasi masura ca si dumneavoastra - sa zicem 40 - aceeasi rochie va arata diferit pe cele doua trupuri. Prietena poate avea solduri mai inguste dar posteriorul mai bombat, picioare mai lungi dar pulpe mai groase, un spate mai scurt si un piept mai mare - desi are aceeasi virsta, inaltime si greutate ca dumneavoastra.

In plus, producatori de confectii de-a gata opereaza cu standarde diferite, in functie de zona de provenienta. O rochie numarul 42 de la un producator european de confectii este altceva decat o rochie de aceeasi marime de la un producator american sau asiatic, de exemplu. Desi ambalajele si etichetele produselor vestimentare contin obligatoriu tabeluri cu corespondentele de marimi, veti descoperi ca asta nu va ajuta prea mult. Pentru ca acelasi model de rochie sa arate la fel de bine pe ambele corpuri la purtare, este nevoie de ajustari ulterioare destul de dificile. O vorba veche de-a croitorilor spune ca "o haina desfacuta pentru a fi ajustata nu va mai fi niciodata la fel".

Astfel, apare clar avantajul croitoriei pe comanda (la croitor sau dupa tipar), pentru ca acest tip de confectie unicat adapteaza un model vestimentar (un tipar) la dimensiunile si formele specifice corpului dumneavoastra. Si in ambele cazuri aspectul final si calitatea sant la fel de importante pentru a obtine un articol vestimentar frumos si fiabil in timp.

Atunci cand vine vorba de dimensiuni, nu exista o constanta printre producatorii de haine gata confectionate. Cu toate acestea, de exemplu, tiparele Butterick si Vogue sunt compatibile. Intotdeauna se folosesc aceleasi dimensiuni de baza pentru a croi dimensiunea de tipar corespunzatoare, indiferent de stilul vestimentar sau logo-ul designerului care apare pe tipar. Dar odata ce v-ati aflat dimensiunea tipar Butterick sau Vogue si stiti ce AJUSTARI suplimentare aveti nevoie, facand aceste modificari necesare adaptarea tiparului la formele specifice ale corpului dumneavoastra va deveni lesne o rutina atunci cand confectionati un articol vestimentar.

Tocmai in asta consta frumusetea confectionarii - produsul final va fi un articol vestimentar facut la comanda si care se potriveste perfect pe corpul dumneavoastra. Dar, pentru a ajunge la acest nivel, trebuie sa porniti cu dreptul si sa faceti corect primii pasi spre o forma dorita.

Pentru stabilirea corecta (prin masurare) a dimensiunilor dumneavoastra corporale si identificarea exacta a masurii de tipar care vi se potriveste, consultati acum pagina. CUM IMI ALEG MARIMEA? Click